zaterdag 10 juli 2010

Oranjegevoel

Nog 1 keer kunnen de oranje spullen bovengehaald worden. Wie zal het worden? Spanje of Nederland?

Meestal raakt het mijn koude kleren niet, voetbal, sport in het algemeen eigenlijk. Wat heb je eraan? Op je luie krent voor de TV, drank in de ene hand, ongezonde snacks in de andere, liggen kijken naar bloed zweet en tranen van anderen die eindeloos een balletje over een net heen en weer meppen, met bonkende aders op hun voorhoofd en een vertrokken grijns op hun gezicht een of andere hoge bergtop trachten te beklimmen, met een belachelijk ding op hun hoofd als een soort reuzeraket met een rotgang van een schans glijden om meeeeters verder met onelegant wijd gespreide benen als een kikker te landen, mekaar op een paar vierkante meter keihard voor de kop slaan terwijl bloed, snot, spuug en god weet welke andere lichaamsstoffen in het rondvliegen tot 1 van de 2 KO op de grond blijft liggen (moet je eens proberen in gelijk welke kroeg of discotheek), of inderdaad, 2x 11 man op een gigantisch veld die als gekken achter 1 balleke aanrennen en het voor elke prijs in een (ook weer gigantisch) net aan het einde van het veld proberen te trappen, al dan niet gehinderd door tegenspelers en/of een doelman.
Als dat lukt binnen een periode van 2x 45 minuten, gaan ze helemaal uit de bol, omhelzen elkaar, gaan op hun buik op het gras, glijden op hun knieën over het veld terwijl ze, met over de wangen lopende tranen, opkijken en een kushandje naar boven werpen (of naar Yolanthe).

Dus, warm of koud wordt ik er niet van, behalve nu, tijdens het WK.
De oranje outfit voor morgen ligt al klaar, en ik ben niet alleen. Nog nooit zal ik zoveel oranje kleding in de rekken hangen, vlaggen aan cafe's en restaurants, aanmoedigende spreuken op gevels, banners en stickers.
En dat in Antwerpen.

Het oranjegevoel maakt zich langzaam meester van de stad. Het zal een feestje geven morgen.
(Alleen jammer dat we de Duitsers niet in de pan kunnen hakken, dat deden de Spanjaarden al voor ons. Hopelijk hebben die genoeg bloed geroken)