vrijdag 3 juni 2011

“Mijn boom in de stad” geeft de Antwerpse Bomenteller een duwtje in de rug



Mijn boom in de stad” is een initiatief van Antwerpenaar Francis Thys om meer groen in de stad te krijgen. Hij kreeg het idee na een bezoek aan Berlijn, een bijzonder groene hoofdstad vol met mooie grote bomen. Tijdens de persconferentie op het Antwerpse districthuis afgelopen woensdagwerd uitgelegd hoe elke Antwerpenaar mee kan werken aan 1050 extra bomen in de stad.

Francis woont met zijn partner in het centrum van Antwerpen en droomt al jaren van een mooie, gezonde stad, vol bomen. En die bomen, die komen er dankzij de hulp van alle Antwerpenaren. U kunt immers zelf uw eigen boom in de stad kopen. Die boom kost 45euro, krijgt een bandje met uw naam, en u krijgt bericht waar en wanneer hij geplant wordt.

Francis kreeg meteen de steun van de stad Antwerpen toe hij zijn idee voorstelde. Schepen Guy Lauwers hield een beklijvend en persoonlijk betoog. “Als Schepen voor o.m. Leefmilieu teken ik alle kapvergunningen. ”, zei hij “Eén keer werd ik midden in de nacht wakker en bedacht, wat als ik aan het einde van mijn termijn meer bomen heb laten kappen dan er heb laten aanplanten?” Om dat te vermijden lanceerde Schepen Lauwers de Bomenteller. Voor elke boom die gekapt wordt, dient een nieuwe geplant. De teller staat nu op 2000 bomen, tegen 900 kapvergunningen. Positief dus.
De actie “Mijn boom in de stad” komt bovenop het huidige bomenbeleid. De stad heeft in een eerste fase ongeveer 1050 bomen voorzien voor de actie. Deze bomen komen bij de bomen die sowieso door de stad voorzien waren en duwen de Bomenteller flink de hoogte in. En als we het over bomen hebben, bedoelen we serieuze bomen, allemaal zo’n zeven of acht meter hoog.

Jan Devries van de firma Boot & Co die de bomen levert, lichtte het belang van bomen in een stad toe aan de hand van een paar voorbeelden. Zo is het bewezen dat een ziekenhuis in een groene omgeving minder ligdagen heeft. Met andere woorden, patiënten omringd door bomen gaan na een ingreep ongeveer 2 dagen sneller naar huis dan patiënten zonder bomen in de buurt. Bomen zorgen voor een aangenamere temperatuur in de stad, op warme zomerdagen kan dat tot 2 graden schelen en bomen hebben een rustgevende en esthetische waarde.

De start van de actie wordt gevierd op zondag 12 juni met een REUZE ontbijtbuffet bij CARGO in Park Spoor Noord tussen 9u en 13u in aanwezigheid van de ambassadeurs van de actie. De ambassadeurs zangeres Sandrine, schrijfster Ria Maes (van de Sara dagboeken) en Ruud De Ridder en Nicole Laurent van het Echt Antwaarps Theater planten op 12 juni meteen de eerste boom van de actie die loopt tot 31 december 2011.
Wie bij het ontbijt wil zijn kan reserveren via de site. U kunt in één moeite door misschien ook meteen een boom bestellen. Want zeg nu zelf, een mooiere en gezondere stad voor slechts 45 euro, dat is een goede zaak!

Uw wijkreporter Carolien Krijnen voor GVA.be

Geen opmerkingen: