zondag 11 september 2011

Geen zorgen meer




Op het ponton aan het Steenplein maakte de Indische gemeenschap in Antwerpen zondagmiddag een einde aan het drie dagen durende Ganesh festival.

Het Ganesh festival is een jaarlijks terugkerend feest waar wereldwijd Indische gemeenschappen één van de belangrijkste festivals van het hindoeïsme vieren. Buiten in Indië wordt dit feest ook groots gevierd in o.a. Mumbai, New York, Vancouver, Londen, Parijs, Hamburg en sinds een paar jaar ook in Antwerpen.

Het verhaal van Ganesh spreekt tot de verbeelding.
Hij is de god van kennis en wijsheid, neemt hindernissen en zorgen weg en is ook beschermer van reizigers. Hindoes bidden tot Ganesh voor ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of wanneer ze verhuizen. Ganesh is de zoon van Shiva en Parvati. Hij rijdt op een muis of een rat.

Van kindsaf wilde Ganesh met rust gelaten worden en het liefst was hij alleen. Hij heeft daarom nooit echt een goede band gekregen met zijn vader Shiva, die hem amper kende. Shiva was bovendien vaak weg omdat hij oorlog ging voeren. Na een strijd van jaren keert Shiva terug naar zijn vrouw, Parvati, en zijn zoon. Als hij thuiskomt ziet hij een onbekende indringer aan de voeten van zijn vrouw ztten, en onthoofdt deze.

Toen zijn vrouw in wanhoop uitriep dat Shiva zijn eigen zoon had gedood, besefte hij wat hij gedaan had en beval zijn dienaren om hem het hoofd of kop te brengen van het eerste het beste levende wezen dat ze tegen zouden komen.
Zij kwamen terug met de afgehakte kop van een olifant. Shiva zette de olifantenkop op het levenloze lichaam van zijn zoon die terug tot leven kwam met zijn olifantenkop. De halfgod Ganesh was geboren.

In een grote tent in het stadspark, net naast het oorlogsmonument, werd sinds vrijdagavond feest gevierd ter ere van Ganesh, en die festiviteiten kwamen tot een hoogtepunt in de processie op zondag, waar het beeld door de hele gemeenschap door de straten werd gedragen tot op het Steenplein aan de Schelde.



Op het plein bracht de gemeenschap samen met veel Antwerpenaren voor een laatste maal hulde aan de halfgod, en uiteindelijk werd het beeld aan boord van een schip gebracht waar het, in select gezelschap, in het midden van de stroom, na het uitspreken van verschillende gebeden, gezang en gejuich, overboord werd gegooid. Daar ging Ganesh, als een symbool van de vergankelijkheid van het menselijk lichaam, en al onze zorgen met zich meenemend.

Van uw wijkcorrespondent Carolien Krijnen voor GVA.be


Geen opmerkingen: