vrijdag 24 augustus 2012

Op een dag vind je de job van je leven

Een mens slaapt zowat 30% van zijn leven. Als je 90 wordt, ben je daar dus zo’n 30 jaar van onder zeil geweest. Best belangrijk dus, slapen, maar niet iets waar je voor kiest.
Een andere activiteit die ook een groot deel van je leven in beslag neemt, maar waar je bewuster mee omgaat en wel voor kiest, is je werk. Het is één van de belangrijkste beslissingen in je leven, wat ga je doen als je later groot bent?
Onze ambities evolueren van ontdekkingsreiziger, astronaut, dierenarts tot verkoper, kok, loodgieter, notaris of secretaresse.
Verliefd op Antwerpen
Zelf ben ik jarenlang actief geweest in Marketing. Reclame, evenementen, marktonderzoek, … Tot ik op een dag besefte dat ik in één van de mooiste steden ter wereld woonde, en er niet zo veel van afwist (de schoolreisjes even terzijde gelaten, maar op die leeftijd dringt het zo niet tot je door).
Ik wilde meer weten over deze fantastische stad en werd zo’n 10 jaar geleden alweer op mijn wenken bediend tijdens een infoavond van het Provinciaal Volwassenenonderwijs over de opleiding Toeristische Gids Antwerpen.
Ik had best een goeie job, onkostenvergoeding, bedrijfswagen, noem maar op, dus in eerste instantie ging ik de cursus vooral volgen uit interesse, en uit liefde voor deze stad.
En die liefde, die heb je echt wel nodig of je houdt het niet vol. De opleiding bestaat immers uit een basismodule die een volledig schooljaar duurt, en een specialisatiemodule of finaliteit die anderhalf jaar duurt (toen ook één schooljaar). In mijn geval de finaliteit kunst- en cultuurstad Antwerpen. Je bent dus dik 2 jaar verder voor je je Erkend Stadsgids mag noemen, op voorwaarde natuurlijk dat je voor de opleiding slaagt.
In 2002, toen ik mijn opleiding startte, was het lang geleden dat ze nog eens was georganiseerd, en het aantal cursisten was overweldigend. Onze lessen gingen door in een grote campus in de Meistraat waar wij ons met een 150-tal mensen twee keer in de week lieten bijscholen, woensdagavond en zaterdagvoormiddag. Het eerste jaar is redelijk algemeen, en deze basisopleiding is in gans Vlaanderen ongeveer hetzelfde. Ze omvat onder meer lestijden over algemene en politieke geschiedenis, over kunst- en cultuur, over natuur en landschap en over rondleiden in de praktijk.
Tweede zit
De schriftelijke examens aan het einde van het schooljaar zullen me voor altijd blijven achtervolgen. Ik die met gemak door de het lager, hoger en hoger niet-universitair onderwijs was gerold kreeg maar liefst vijf (5!) herexamens. Daar ging mijn zomervakantie. Gelukkig is het goed gekomen en na een geslaagde tweede zit voor archeologie, geografie, economie, bouwstijlen en monumentenzorg, begon ik met goede moed aan de finaliteit Antwerpen. En dat ging beter, veel beter. We bezochten onze schitterende musea (op sluitingsdagen, met de curator, achter de schermen), kregen interessante modules over diamant, haven, mode, kunst, het multiculturele van deze stad, … Het was allemaal ontzettend interessant.
En aan het einde van dat tweede schooljaar, in juni 2004, na schriftelijke en mondelinge examens, het schrijven en verdedigen van een eindwerk, en een praktische proef begeleid door een jury (ik moest een rondleiding geven in het Plantin Moretusmuseum waar ik sindsdien helemaal verliefd op ben) mocht ik mijn Diploma Toeristische Gids Stad Antwerpen in ontvangst nemen.
Pensioen?
Maar nog steeds had ik niet in de gaten dat ik mijn roeping had gevonden. Het diploma was binnen, nu had ik iets om naar uit te kijken wanneer ik met pensioen ging, en om de “verworven kennis” toch een beetje paraat te houden nam ik 1 tot 2 gidsopdrachtjes aan per maand, naast mijn full time job.
Pas nadat ik merkte hoe tof het was om alles wat ik nu wist over “mijn stad” over te brengen op anderen begon ik serieus met de gedachte te spelen om dit full time te doen. Na een klein jaar wikken en wegen diende ik mijn ontslag in en begon aan de job van mijn leven. Stadsgids in Antwerpen.
Pas op, ervan leven is niet voor iedereen weggelegd. Veel van mijn collega’s gidsen in bijberoep, of als hobby. Slechts enkelen kunnen hun activiteit uitbouwen tot een volwaardig beroep. Het feit dat mijn man en ik geen kinderen hebben, en geen auto -twee zware investeringen – hebben geholpen.
Droomjob
Elke dag genieten van al het mooie dat we hier al hebben. Het Rubenshuis en andere stedelijke en provinciale musea, het MAS, de Vlaeykensgang, het Elzenveld, onze monumentale kerken, een rijke geschiedenis, toffe winkelbuurten, heerlijke restaurants, gezellige cafeetjes, de Schelde, prachtige parken, …
En denk eens aan alles wat er nog komt. Het Red Star Line museum, de heraangelegde Scheldekaaien, … Allemaal dingen die je laat zien en vertelt aan verscheiden mensen uit binnen- en buitenland die maar één ding voor ogen hebben. Een fijne middag, avond, weekend beleven met elkaar en met een leuke gids, en genieten van de schoonste stad van de wereld. Antwerpen.
Wie interesse heeft in het volgen van de opleiding Toeristische gids Antwerpen vindt alle info via deze link.
Deze erkende opleiding kan (gedeeltelijk) betaald worden met opleidingscheques voor werknemers of wergevers.
Carolien blogt deze zomer voor DNA.be

Geen opmerkingen: